“Mijn uitvaart... Een raampje in de kist”
- Anja Heijmans

Dat de dood het einde is, geloof ik niet. Daarom wil ik graag bovengronds worden begraven, met een raampje in de deksel van de kist. Gewoon voor het idee. Bij mijn uitvaart speelt de fanfare natuurlijk Friends for life, een prachtig nummer uit ons repertoire. Ik krijg nu al kippenvel.

Sinds jaar en dag speel ik bugel in fanfare Wilhelmina; mijn lust en mijn leven. Ze noemen me weleens ‘de moeder van de fanfare’. Bij de uitvaart van een orkestlid spelen we uiteraard. Ik vind dat heel indrukwekkend, in onze uniformen en met de fraaie akoestiek in de kerk. Zelf heb ik regelmatig The Last Post gespeeld, tijdens dodenherdenking en ook op de uitvaart van mijn vader. Bij mijn uitvaart zou een ander dat kunnen doen.

Mijn werk bij Zuylen bestaat onder meer uit de verzorging en opbaring van overledenen. Dat is heel dankbaar werk, zeker als ik nabestaanden erbij kan betrekken. Die vinden het aanvankelijk vaak wat eng. Heel begrijpelijk, maar ik weet hoe mensen erop terugkijken als ze eenmaal over die drempel stappen. Dan krijgt de verzorging een belangrijke plek in het rouwproces. Tijdens de verzorging herkennen ze hun dierbare weer. Het is een ritueel waaraan ik mag bijdragen; heel bijzonder!